ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Η Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης “Έκτη Τέχνη” διαθέτει ένα τριετές πρόγραμμα εντατικής εκπαίδευσης για τη θέσπιση σημαντικών βάσεων της θεατρικής τέχνης που θα ωφελήσουν τον εκάστοτε σπουδαστή και εκκολαπτόμενο ηθοποιό. Όλο πρόγραμμα σπουδών είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις ξεκίνησαν! 

Περίοδος αιτήσεων: 2/8-10/9/2024

( Ωστόσο, εάν κάποιος επιθυμεί να μυηθεί στην τέχνη της υποκριτικής δίχως να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ένα βαρύ πρόγραμμα τριών χρόνων, έχει τη δυνατότητα να μπει στο  Short Program Yποκριτικής της σχολής μας. Πληροφορίες εδώ: https://sxolitheatrou.gr/short-program-ipokritikis/ )

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΗΣ

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ

Στα μαθήματα της Υποκριτικής θα κατανοήσετε τη διαδικασία της ανάγνωσης εκ βαθέων, δραματουργικής επεξεργασίας, της πρόβας και του όλου στησίματος ενός ρόλου και εν γένει μιας παράστασης.

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Α' - Σύγχρονο Θέατρο

Καθηγητής: Αντώνης Λουδάρος

Σε αυτό το μάθημα ο σπουδαστής θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με σύγχρονα θεατρικά κείμενα που θα μελετηθούν μέσα από το πρίσμα της ψυχαναλυτικής διάθεσης  και του χτισίματος ενός ρόλου από τις ρίζες του. Στη ρίζα βρίσκεται η απαρχή όλου του σύμπαντος του εκάστοτε ρόλου. Έτσι, θα σκάψουμε τόσο βαθιά όσο χρειάζεται για να ξεριζώσουμε κάθε στοιχείο και να το κάνουμε δικό μας.

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ

Καθηγητής: Κώστας Γάκης

Στο μάθημα αυτό θα διδαχθούν στοιχεία της μεθόδου του Κώστα Γάκη για το αρχαίο Ελληνικό δράμα. Χορική λειτουργία, αγγελική ρήση, κορυφαίος του χορού, ήρωες του δράματος, χρήση προσωπείου. Με βάση τα κείμενα των τριών τραγικών αλλά και με ιστορίες που περιγράφουν το τραύμα της κοινότητας θα αποπειραθούμε να κατανοήσουμε την τραγωδία με όλο μας το σώμα, το νου και την ψυχή αποφεύγοντας το στόμφο και αναζητώντας την ουσία. Επίσης θα αναζητηθούν αναλογίες των αρχαίων τραγωδιών με ιστορίες του σήμερα.

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ - ΚΛΑΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Καθηγητής: Θοδωρής Αντωνιάδης

Μέσα από την έρευνα και την ενασχόληση μας με τα σπουδαία κλασικά θεατρικά έργα και τους μοναδικούς εκπροσώπους τους (Σαίξπηρ, Μολιέρο, Μαριβώ, Γκολντόνι, Τσέχωφ, Ίψεν, Μπρεχτ, Λόρκα, Ιονέσκο, Ουίλιαμς κ.α) θα επιχειρήσουμε ένα ταξίδι στο χρόνο. Με “όχημα” τους ήρωες και μέσα από το ύφος, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των ρόλων, θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε την ατμόσφαιρα και τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε εποχής και του κάθε συγγραφέα. Θα διεισδύσουμε σε όλες εκείνες τις διαχρονικές αναφορές και λεπτομέρειες, για να αναγνωρίσουμε επι της ουσίας, αυτά που αγγίζουν απολύτως το “παικτικό” μας (και όχι μόνο) “ΣΗΜΕΡΑ” !

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ - ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Καθηγήτρια: Βάσια Αργέντη

Ένα μάθημα που θα κολυμπήσει σε αυτοσχεδιαστικά νερά, θα συστηθεί σε σπουδαίους δασκάλους και στις τεχνικές τους και μέσα από αυτό θα μάθουμε να αξιοποιούμε τη σιωπή μας, τα εκφραστικά μας μέσα και να εκμαιεύουμε όλες τις κιναισθητικές πληροφορίες που έχει συναντήσει και αποστηθίσει το σώμα μας μέσα στα χρόνια.
Με λίγα λόγια….
“Όλος ο κόσμος είναι μία σκηνή”, όπως ενστερνιζόταν ο William Shakespeare. Εμείς απλώς θα πρέπει να την κάνουμε δική μας.

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ - ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Καθηγητής: Αλέξανδρος Πέρρος

Ο σωματικος αυτοσχεδιασμός και η μιμική τέχνη (παντομίμα) προέρχονται από την παράδοση του σωματικού θεάτρου.

Με εργαλείο το σώμα του και το σύνολο των μέσων σωματικής έκφρασης που διαθέτει, ο ηθοποιός / περφόρμερ συμβάλλει στη δημιουργία σχημάτων και εικόνων (σωματικός αυτοσχεδιασμός), ή περιγράφει ένα αόρατο κόσμο συνδυάζοντας χειρονομίες, ακρίβεια στο παίξιμο και συναίσθηση της μουσικοτητας της κίνησης και των καταστάσεων (μιμική τέχνη / παντομίμα) .
Έτσι, η εξερεύνηση των εκφραστικών δυνατοτήτων του σώματος οδηγεί σε νέες διαδικασίες και αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση της υποκριτικής τέχνης, που μπορεί να ξεκλειδώσει νέα μονοπάτια.

Μουσική-Τραγούδι

Καθηγήτρια: Μάγδα Κατσιπάνου

Η ανθρώπινη  φωνή είναι ένα ζωτικό μουσικό όργανο, το οποίο βρίσκεται μέσα σε κάθε ανθρώπινο σώμα και αποτελεί , θα τολμούσα να πω, ‘’καλλιτεχνική’’ κληρονομιά για τον καθένα ξεχωριστά. Με τη φωνή μας επικοινωνούμε, εκφράζουμε συναισθήματα, σκέψεις, καταστάσεις και φυσικά τραγουδάμε. Στο τραγούδι ενώνονται και συνεργάζονται δυο από τις μεγαλύτερες μορφές τέχνης, η Μουσική και η Ποίηση, προκειμένου να παράγουν ένα μαγικό, τραγουδιστό αποτέλεσμα. Στόχος του μαθήματος είναι , οι σπουδαστές μας, να συστηθούν με τη φωνή τους, να την  ανακαλύψουν,  μέσα από ένα πλούσιο μουσικό ρεπερτόριο, να πειραματιστούν με αυτή, να δοκιμάσουν τις δυνατότητές της, να την γνωρίσουν και να την ακούσουν γενικότερα, με τη χρήση  ασκήσεων και τραγουδιών από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο και να ξετυλίξουν τις δεξιότητές τους, βιώνοντας αυτή τη ζωντανή μορφή έκφρασης. Ένα ατελείωτο παιχνίδι μελωδίας, ρυθμού, ήχου, συναισθήματος, εξερεύνησης, ανακάλυψης, που όλοι μαζί θα ζήσουμε…τραγουδώντας.    

ΧΟΡΟΣ - ΚΙΝΗΣΗ

Καθηγήτρια: Χριστίνα Βασιλοπούλου

Αναπτύσσει τη φυσική σας εκφραστικότητα, την φυσική κατάσταση και την, πολύ σημαντική για το θέατρο, χωρική συνειδητοποίηση. Θα εισαχθείτε στο στάδιο της κίνησης, θα μελετήσετε την κίνηση του ανθρώπου και των ζώων. Θα μάθετε να χρησιμοποιείτε όλο σας το σώμα και να νιώθετε καλά μέσα σε αυτό.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Καθηγητής: Γιάννης Λαπατάς

Στην διαδικασία μιας κιν/μενης αφήγησης, έχουμε 4 βασικά στάδια. Μια μικρή αλυσίδα με 4 κρίκους  …Σενάριο, προεργασία, γύρισμα, μοντάζ – post …. Είναι λοιπόν σημαντικό και θα εμβαθύνουμε στην σχέση του ηθοποιού με τα διαφορετικά αυτά στάδια.  Πως προσεγγίζει ο ηθοποιός τους 4 αυτούς κρίκους ώστε να «βρει» και να «δει» τον χαρακτήρα για να ανθίσει η αλήθεια του ρόλου. Ακόμα είναι σημαντικό και θα «παίξουμε» με τις διαφορές της κινηματογραφικής και της θεατρικής ερμηνείας. Τις λεπτομέρειες, τις απαιτήσεις και τις ανάγκες τους.

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ-ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Καθηγήτρια: Μαρουσώ Γεωργοπούλου

Η εμπλοκή της παιδικής ηλικίας στο «θεατρικό γίγνεσθαι» υπήρξε καταρχήν θεματολογική (θέατρο για παιδιά)  ήταν αποτέλεσμα μιας προσαρμογής όλων των μεταβλητών του με την πάροδο του χρόνου. Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι η δραματοποίηση και η θεατρική πράξη είναι πολύ προσφιλείς ως και αναγκαίες στις πρώτες ηλικίες. Οπότε μόλις αντιληφθούμε το πόσο προωθεί το παιδικό θέατρο την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού και επομένως ποιο είναι το μέτρο της αναγκαιότητάς του στη διαμόρφωση του παιδικού χαρακτήρα, τότε θα κατανοήσουμε το πώς πρέπει να είναι ο κύριος άξονας της υποκριτικής μας προσέγγισης ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας.

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ

Καθηγητής: Αλέξανδρος Μπουρδούμης

“Τραγουδάω…μιλώντας, μιλάω…τραγουδώντας”
τραγουδώ
αρθρώνω λέξεις ή ήχους με ορισμένο ρυθμό και αλλαγές στη συχνότητα του ήχου, ακολουθώ μια μελωδία
 
μιλάω
βγάζω φωνή από το στόμα, με σκοπό συνήθως την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους
 
Η φωνή είναι το όπλο του ηθοποιού όταν ανεβαίνει στο πεδίο της μάχης…τη σκηνή…όχι μόνο τη θεατρική αλλά και της ίδιας του της ζωής.Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βρούμε τη δική μας φωνή και θα την ακούσουμε να μιλάει μέχρι εκείνη να μην μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να τραγουδήσει!
Ασκήσεις,αυτοσχεδιασμοί και διαθεσιμότητα είναι τα όπλα που θα χρησιμοποιήσουμε στο μάθημα μας για να συναντήσουμε τον εαυτό μας και τους συμμαθητές μας μέσα στη τάξη.
Σε δεύτερη φάση θα ασχοληθούμε με το Νεοελληνικό θέατρο από τον Ιακ.Καμπανέλλη(1950) μεχρι τον Γερ.Ευαγγελάτο(2024).Μια μεγάλη διαδρομή με σπουδαία έργα και συγγραφείς,ώστε να ανακαλύψουμε τη δική μας θεατρική γλώσσα.

ΒΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
(σολφέζ)

Καθηγητής: Ανδρέας Καρανίκας

Στο μάθημα Βασική Μουσική εκπαίδευση ο σπουδαστής διδάσκετε τα στοιχεία της Βασικής Θεωρίας της Μουσικής:  μουσική γραφή, μουσική ανάγνωση, μουσική υπαγόρευση, η δομή της τονικής μουσικής (φθόγγοι, κλίμακες, διαστήματα, συγχορδίες) Ο σπουδαστής μαθαίνει να συσχετίζει το άκουσμα των φθόγγων της μουσικής που αυτός παράγει (τραγούδι ή μουσικό όργανο) ή που ακούει από τον δάσκαλο, με ολόκληρο τον συμβολισμό της μουσικής σημειογραφίας, με ασκήσεις που δυσκολεύουν προοδευτικά, μέχρις ότου κατακτηθεί τέλεια το μουσικό άκουσμα και γράψιμο. Η ικανότητα του μαθητή να ακούει και να διακρίνει τα κύρια μουσικά χαρακτηριστικά των ήχων (ύψος, διάρκεια, ταχύτητα διαδοχής, σχέση με άλλους φθόγγους) αναπτύσσεται παράλληλα με την ικανότητά του να τους παράγει.

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ-ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Καθηγητής: Φιλίππου Μαρία

“Θεωρώ την ποίηση μια πηγή αθωότητας γεμάτης επαναστατικές δυνάμεις. Αποστολή μου είναι να κατευθύνω τις δυνάμεις αυτές κατεναντίον ενός κόσμου που δεν μπορεί να αποδεχτεί η συνείδησή μου, έτσι ακριβώς, ώστε μέσω διαδοχικών μεταμορφώσεων να φέρω τον κόσμο αυτόν σε αρμονία με τα όνειρά μου.” Οδυσσέας Ελύτης
 
Η ύψιστη μορφή ποίησης που έγινε θέατρο μας οδηγεί μέσα από τον πλούτο και τη μαγεία της. Με αγάπη και σεβασμό μελετάμε σπουδαία κείμενα, γίνονται σιγά -σιγά πηγή έκφρασης και μας ανταποδίδουν το “ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ”.
Κοινωνούμε και μεταλαμπαδεύουμε.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Καθηγητής: Μπάμπης Αρώνης

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Καθηγητής: Κατσιμπρή Ειρήνη

Ο χορός γενικά είναι μια αμιγώς επικοινωνιακή τέχνη, με εφήμερη φύση, η οποία προϋποθέτει την τριαδική σχέση μεταξύ του δημιουργού που συνθέτει, του χορευτή και του κοινού (Gulraud, 1975). Οι παραδοσιακοί χοροί δε, εκτός του ότι μας μυούν στην παράδοση της εκάστοτε περιοχής που μελετάμε , αλλά διαθέτουν μία πολυρυθμία που επικουρεί στην ευκολότερη κατανόηση αρχαίων τραγωδιών και εν γένει των ρυθμικών κειμένων.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Καθηγητής: Δέσποινα Πολίτου

ΞΙΦΑΣΚΙΑ

Καθηγητής: Κατερίνα Μπαλτατζή

ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ-ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ

Καθηγητής: Ηρώ Μουκίου

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ & ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Καθηγητής: Μαρουσώ Γεωργοπούλου

Αγωγή του λόγου καλείται η εφαρμοσμένη επιστήμη που ασχολείται με την απάλειψη των φωνητικών ατελειών , την θεραπεία των ελαττωμάτων του προφορικού λόγου και της φωνής με σκοπό την σωστή εκφορά και άρθρωση. Η μέθοδος βασίζεται σε ασκήσεις αναπνευστικής λειτουργίας για την εκγύμναση της φωνητικής συσκευής σε συνδυασμό με την σωματική εκγύμναση, απο όπου και αρχικά εκπορεύεται ο λόγος ,έως ότου αρθρωθεί.
Αυτό το μάθημα είναι η βάση πάνω στην οποία δομεί ο ηθοποιός για να ολοκληρώσει το οικοδόμημα της υποκριτικής τέχνης.

Κάντε την εγγραφή σας τώρα!

Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα

Κάντε την εγγραφή σας τώρα!

Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα

Φόρμα Εγγραφής

Newsletters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ & ΤΑ ΠΡΟΣΕΧΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΣ!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.